2002-shawnn-tan-265187 2002-aldain-austria-316143 2001-alexander-shustov-67
Roadtrip door Zuid-Afrika: de 5 mooiste routes

Roadtrip door Zuid-Afrika: de 5 mooiste routes

Zuid-Afrika doet haar reputatie van 's werelds beste roadtrip-bestemming eer aan met de steeds veranderende landschappen, ongerepte kustlijnen, eigenzinnige kleine steden en onmetelijke ruimte. Als onverschrokken reiziger treed je zo gemakkelijk uit je comfortzone in de halfwoestijn van de Karoo of als je over de ruige heuvels trekt van de Wild Coast. De over het algemeen goede infrastructuur maakt een roadtrip door Zuid-Afrika veel toegankelijker dan in veel van de buurlanden. ZoReisJe.nl geeft je hier de vijf beste roadtrip routes en accommodaties om Zuid-Afrika in je eigen huurauto te ervaren.

Tuinroute Roadtrip 1. De Tuinroute, West-Kaap

De Garden Route is zeker de bekendste roadtrip route van Zuid-Afrika, en dat is niet zo maar. Het omvat een ongeevenaard pittoresk 200 km lang stuk van de N2-snelweg tussen Mosselbaai in de West-Kaap en de Storms River Mouth aan de westelijke rand van de Oost-Kaap. De Tuinroute staat bekend om zijn groene en gevarieerde vegetatie en geeft gemakkelijke toegang tot een aantal sublieme stranden, dichte bergbossen, pittoreske lagunes en meren, met een overvloed aan buitenactiviteiten.

Bloukrans-brug

Het betoverende Knysna-bos is een populaire plek om te kamperen, wandelen en mountainbiken en het is de thuisbasis van een populatie bosolifanten. De gelijknamige kustplaats staat bekend om zijn jaarlijkse Oyster Festival en stijlvolle boetiekjes. De echte avonturiers stoppen om te golfsurfen in Plettenberg Bay of springen van de Bloukrans-brug in Tsitsikamma, 's werelds hoogste bungee-brug.

Ideaal voor: stranden en buitenactiviteiten
Duur: 4 dagen
Reis op maat: Als je liever niet steeds in de auto zit, kan je de Tuinroute ook fietsend afleggen.
Aanrader: Kajak op de Storms River en verken het Tsitsikamma National Park.
Favoriete accommodatie: Forest Edge vlakbij Knysna. Ideaal als je dicht bij het bos zelf wilt zijn, deze traditionele houthakkershuisjes met twee slaapkamers hebben veranda's gebouwd in de authentieke stijl met tinnen daken en bieden extra comfort met goed linnen en toebehoren.

De huisjes zijn privé en romantisch. Boswandelingen en fietspaden beginnen bij de huisjes, van waaruit je naar de rots-poelen en watervallen kunt lopen.

 

 

Waterbergmeander Roadtrip 2. De Waterbergmeander, Limpopo

Hoewel het maar een paar uur rijden is van het bruisende stedelijke centrum van Johannesburg, maakt de Waterberg-regio geen deel uit van de meeste Zuid-Afrikaanse reisroutes. Dat is daarom direct een groot deel van zijn aantrekkingskracht. Deze regio, verscholen in de provincie Limpopo en bij de lokale bevolking bekend als het Eden van Afrika, omvat hoge bergtoppen, antediluviaanse zandstenen rotsformaties, gouden savannevlaktes, dichte oeverbossen en diepe rivierdalen.

Limpopo

De Waterberg Meander is een zelf te rijden route van 350 km die roadtrippers dwars door het hart van de Waterberg-biosfeer voert en veel van zijn hoogtepunten bevat, waaronder het exclusieve Welgevonden Game Reserve en het prachtige Marakele National Park. Je spot er vast enkele van de grootste antilopen van Afrika. Langs de route zijn er ook een aantal gemeenschapsprojecten, culturele en historische bezienswaardigheden en enkele van de mooiste uitzichten op de Waterberg.

Ideaal voor: safari's
Duur: 5 dagen

De wilde kust Roadtrip 3. De wilde kust, Oost-Kaap

De ruige, mooie en toepasselijk genaamde Wild Coast loopt van de kustplaats Oost-Londen in het zuiden van de Oost-Kaap tot aan de grens van Kwa-Zulu Natal, zo'n 350 km naar het noordoosten. Als je door de glooiende heuvels van deze regio rijdt, langs de grillige kustlijnen of van de N2 afbuigt naar de onverharde wegen die het binnenland doorsnijden, heb je vaak het gevoel dat er hier de afgelopen honderd jaar weinig is veranderd. De heuvels zijn bezaaid met turquoise rondavels (ronde hutten met rieten daken) en kleine landelijke landbouwpercelen.

Deze regio, die tijdens de apartheid bekend stond als de Transkei, heeft een rijke en vaak bloedige geschiedenis en geboren activisten waaronder Nelson Mandela en Steve Biko, wier leven opnieuw kan worden bekeken op een aantal lokale erfgoedplaatsen.

Morgan Bay

De Wild Coast heeft ook de meest idyllische en ongerepte stranden die je overal in Zuid-Afrika kunt vinden - in backpackparadijzen zoals Coffee Bay of Port St Johns vind je misschien meer koeien die op het zand luieren dan mensen.

Ideaal voor: ontdekken van ongerepte kustlijn en rijk cultureel erfgoed
Hoe lang: 7 dagen
Favoriete accommodatie: Morgan Bay Hotel - Deze vriendelijke, goed gerunde plaats kijkt uit over een prachtig strand en is een van de beste hotels langs de Wild Coast, vooral voor gezinsvakanties. Het biedt lekker eten en fijne kamers; een caravanpark is ook beschikbaar. Prijzen zijn inclusief ontbijt en diner. Een andere trekpleister is dat het slechts 76 km van Oost-Londen is, allemaal op geasfalteerde wegen.

Route 62 Roadtrip 4. Route 62, West-Kaap

Route 62 is genoemd naar de R62-weg die dwars door de talloze mooie wijngaarden van de Kaapse Wijnlanden loopt. Deze gaat over wilde bergpassen en in het hart van de Little Karoo, een woeste en stoffige regio met open struikgewas, veeboerderijen en schilderachtige plattelandssteden. Route 62 is aanzienlijk minder populair en minder ontwikkeld dan zijn tegenhanger aan de kust, de Garden Route. De route heeft echter een cultstatus gekregen onder Zuid-Afrikanen vanwege zijn schoonheid, ongetemde excentriciteit en duidelijk gebrek aan verkeer.

Route 62 roadtrip door zuid-afrika

Het historische kuuroord Montagu is zeker een bezoek waard vanwege de mooie koloniale architectuur en warmwaterbronnen, terwijl het charmante kunstzinnige Barrydale een aantal goede cafés langs de weg heeft, waaronder de Diesel & Crème Diner. Deze diner is bekend om zijn milkshakes en nostalgische Amerikaanse memorabilia.

Het beste van de ruwe halfwoestijnlandschappen en spectaculaire sterrenhemels zijn te vinden in het Karoo National Park, terwijl de Breede River Valley een favoriet is voor kamperen langs de rivier en kajakexcursies.

Ideaal voor: wijn en charmante landelijke stadjes
Duur: 3 dagen
Niet te missen: een gamedrive vanuit Oudtshoorn waarbij je je verwondert over de fascinerende flora en fauna, maar ook over het adembenemende uitzicht op de Swartberg-bergen.
Favoriete accommodatie: Aasvoelkrans Guest Farm in Montagu - Gelegen in een mooi deel van de stad. Deze vier uitzonderlijk fantasierijke tuinkamers zijn gehuisvest in een pension op een boerderij, met Arabische paarden die in de velden grazen. Er is ook een zelfstandige cottage met twee slaapkamers die geschikt is voor een gezin of een grotere groep.

Panoramaroute Roadtrip 5. De Panoramaroute, Mpumalanga

De Panorama Route, gecentreerd rond de adembenemende Blyde River Canyon en het historische mijnstadje Graskop, is de korte omweg waard vanaf het Kruger National Park, de belangrijkste attractie van Mpumalanga.

Zoals de naam al doet vermoeden, biedt deze route, die je langs de hoogste asfaltweg van Zuid-Afrika voert, een spectaculair uitzicht op de bergen, canyons en valleien van het gebied. Adelaars vliegen boven je hoofd en het geluid van donderende watervallen accentueert de stilte.

Mpumalanga roadtrip

Vis op geelstaart of karper in het rustige natuurreservaat Ohrigstad Dam of wandel door het met mist bedekte inheemse bos boven de Blyde River Canyon, de op twee na grootste kloof ter wereld.
De geschiedenis van deze regio is net zo rijk als de minerale afzettingen die hier in 1873 een goudkoorts veroorzaakten. Beleef deze geschiedenis opnieuw in Pilgrim's Rest, een voormalig goudmijnstadje dat nu een nationaal museum is waar je goud kunt zoeken.
Ideaal voor: dramatische vergezichten en wandelingen in de natuur

Duur: 2 dagen
Aanrader: verken de op twee na grootste kloof ter wereld tijdens een begeleide cruise langs de Kadishi Tufa-waterval en de prachtige bergtoppen.
Favoriete accommodatie: Graskop Hotel - Een van de mooiste plekken om te verblijven op de Escarpment, met een persoonlijke en ontspannen sfeer. Hoewel het van buiten niet innemend is, heeft het eigenlijk een zeer stijlvol interieur van retro meubels, Afrikaanse manden, stoffen en sculpturen. De kamers, waarvan sommige in tuinvleugels, zijn luchtig en gedecoreerd met eenvoud en flair. Het belangrijkste is... het zwembad!

Roadtrip door Zuid-Afrika gekozen?

Dat is dan mooi maar als je niet kunt kiezen kan ook zelf je roadtrip door Zuid-Afrika samenstellen. Dat kan door een combinatie te maken van de genoemde roadtrips, liefst natuurlijk aansluitend.

Bekijk ook deze bestemmingen >>

Foto's Roadtrip door Zuid-Afrika:

29-05-2022

Tags: Roadtrip door Zuid-Afrika Bestemmingen Reistypen

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl