2002-shawnn-tan-265187 2002-aldain-austria-316143 2001-alexander-shustov-67
Stedentrip naar Rome: van plein naar plein

Stedentrip naar Rome: van plein naar plein

[Gastbijdrage] Nergens vind je zo'n bonte erfenis van stadsgeschiedenis (3000 jaar!) als in Rome. Maar Italië's grootste kunststad is ook berucht om de verkeerschaos, stakingen, zakkenrollers en ondoorgrondelijke openingstijden van musea. Boek jij binnenkort een stedentrip naar Rome? Bekijk de onderstaande nuttige info. Ik neem je mee van plein naar plein in het unieke Rome.

Tot grote ergernis van de trotse hoofdstadbewoners wordt wel beweerd dat Zuid-Italië bij Rome begint. Maar juist de typische zuidelijke sfeer die je het best al dwalend van plein naar plein proeft, maakt Rome zo uniek. Een vakantie naar Italië is trouwens altijd een goed idee. Ik ben in ieder geval fan van Rome en Italië.

Stedentrip naar Rome Van Capitool naar Colosseum

Wie aankomt op het grote Piazza Venezia stuit meteen op het pompeuze nationaal monument, dat in de volksmond spottend de bruidstaart wordt genoemd.

Om de hoek ligt het Piazza Campidoglio, waar sinds mensenheugenis het Capitool huist. Michaelangelo tekende voor de perfecte symmetrische vormen van dit plein. Na jaren van afwezigheid is het bronzen beeld van Marcus Aurelius te paard er eindelijk terug. Deze kopie vervangt het origineel dat is ondergebracht in de Capitolijnse musea. Deze kunstmusea zijn na een grondige verbouwing onlangs weer geopend.

Aan de achterzijde van de Piazza Campidoglio kijk je uit over het Forum Romanum. 2500 Jaar geleden het hart van oud Rome. Het terrein is gratis toegankelijk, maar zonder goede uitleg spreken de tempelruïnes weinig tot de verbeelding.

Op de aangrenzende berg Palatijn liggen resten uit de pre-Romeinse tijd. Even verderop staat het Colosseum te pronken midden op het drukke plein. Vanaf de eerste ring krijg je pas echt een goede indruk van de enorme afmetingen van deze arena. Hier in de buurt staat de Domus Aurea, Nero’s omstreden Gouden Huis.

Na een jarenlange restauratie is het (koude) interieur via een rondleiding te bezichtigen. Jammer genoeg zijn er al een enkele fresco's en beelden bewaard gebleven.

Ten zuidwesten van het Colosseum staat de San Clemente-kerk, een van de opvallendste kerken van Rome. Onder de huidige kerk ligt namelijk een vroegchristelijke basiliek met fraaie fresco's en daaronder een tempel uit de tweede eeuw en restanten van huizen uit de Romeinse tijd.

colosseum

van piazza naar piazza Van Piazza Spagna naar Piazza del Popolo

Zodra metrolijn A bij halte Spagna stopt, komt er een mensenstroom richting de Spaanse Trappen op gang. Jongeren uit alle windstreken treffen elkaar op te treden of pootje badend in de bootvormige fontein aan de voet van de kerk Trinitá dei Monti op de Piazza Spagna.

Aan de andere kant van de Via del Tritone kom je bij de prachtige opgeknapte Trevifontein. Toeristen gooiden muntjes in de fontein om zich ervan te verzekeren dat zij terugkeren naar de Eeuwige Stad.

Aan de Via del Corso en de aangrenzende autovrije straatjes liggen dure modewinkels en leuke restaurantjes. Deze belangrijkste winkelstraat van Rome komt uit op Piazza del Popolo, maar haar barokke tweelingkerken en de obelisk.

Vanaf het hoger gelegen Pincio park zijn de architectonische vormen het duidelijkst te zien. Wie het aangrenzende Villa Borghese park in gaat vindt daar het interessante Etruskisch Museum in de Villa Giulia en prachtige beelden in de Galleria Borghese.

veiligheid Rome Is Rome veilig?

Rome staat helaas, zoals veel grote steden, bekend om de zakkenrollers. De beruchtste plaatsen zijn station Termini, drukbezochte attracties en overvolle metro's en bussen.

En ook op de populaire zondagochtendmarkt van Porta Portese is het oppassen geblazen. Wees alert op dicht langs het trottoir rijdende scooters, waarvan de bijrijders proberen handtassen van voetgangers weg te grissen en vooral op kleine groepjes kinderen. Ze raken je aan of ze leiden je af, en voor je het weet ben jij je geld kwijt.

Loop een stukje om, als je ze ziet. Laat de waardevolle spullen zoveel mogelijk in een kluis in je hotelkamer. Bewaar wat je wel mee wilt nemen, zo dicht mogelijk op je lijf.

Vaticaanstad Vaticaanstad en Castel Sant’Angelo

Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Dit gaat zeker op voor de Vaticaanse musea, op loopafstand van het eindpunt van metrolijn A.

De omvangrijke kunstcollecties en bovenal de gerestaureerde fresco's in de Sixtijnse kapel trekken lange rijen bezoekers. Er zijn 4 routes door de musea uitgezet. Variërend van anderhalf tot maar liefst vijf uur, waarbij je uitleg krijgt via een audiotour.

Per bus of de voet kom je bij het door zuilen omringde St. Pietersplein. De klim naar de koepel van de St. Pieter is erg pittig, maar het schitterende uitzicht vergoedt veel.

Het interieur is al even overweldigend als de afmetingen van het immense godshuis. Het verderop gelegen Castel Sant’Angelo, de Engelenburcht, diende in barre tijden als schuilplaats voor de pausen.

De zalen van het voormalige mausoleum zijn weer ingericht en de omloop en het dakterras bieden een fraai panorama over de stad.

forum romanum

Pantheon Van Pantheon naar Trastevere

Op de knusse Piazza della Rotonda in het hart van de oude stad staat de Pantheon. Deze in de tweede eeuw gebouwde tempel is van een prachtige eenvoud. Dit door Keizer Hadrianus aan de goden opgedragen bouwwerk heeft model gestaan voor alle koepels die in Europa en de Arabische wereld zijn gebouwd.

Kenmerkend is de opening in het midden van de koepel die steeds voor een andere lichtinval zorgt. Schuin hier achter op de Piazza Minerva staat voor de gelijknamige kerk een bijzonder beeld van een olifant met een obelisk op zijn rug. Van de barok-kunstenaar Bernini.

Wandelend in westelijke richting door de smalle straten van het oude centrum beland je op het mooiste plein van Rome, het Piazza Navona.

Een cappuccino op een van de terrassen is prijzig, maar daarvoor zit je wel op een toplocatie. Groter kan het contrast met de andere kant van de Corso Vittorio Emanuelle II niet zijn. Piazza Campo de’ Fiori is het hart van een echte volkswijk.

De markt is niet zo zeer bijzonder, als wel authentiek Romeins. Aan de westoever van de Tiber over de Ponte Sisto, ligt een soortgelijke wijk, Trastevere. Die tegenwoordig erg in trek is bij welgestelden.

Niettemin bevestigen de smalle straatjes met bontgekleurde huizen en overhangende waslijnen alle stereotypen en je vindt er tal van gezellige terrassen en restaurants.

[Tekst en foto's Stedentrip naar Rome – van plein naar plein :] Ralph Siebers

23-07-2022

Tags: Stedentrip naar Rome – van plein naar plein

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl