2002-shawnn-tan-265187 2002-aldain-austria-316143 2001-alexander-shustov-67
5 Tips om duurzamer te reizen met de auto

5 Tips om duurzamer te reizen met de auto

[Gastbijdrage] Is duurzaam vakantie vieren ook een van jouw goede voornemens? Dan is de kans groot dat je dit jaar het vliegtuig links laat liggen. Groenere alternatieven zoals reizen met het openbaar vervoer of het plannen van een staycation liggen dan voor de hand. Kies je liever voor een autovakantie? Lees dan eerst deze tips om duurzamer te reizen met de auto.

Duurzame autovakantie tips

Reizen naar je vakantiebestemming met het openbaar vervoer is een van de meest groene opties. Toch kun je met een autovakantie ook een positieve impact maken op je ecologische voetafdruk. Duurzamer reizen met de auto tijdens deze vakantie doe je zo:

Rijd elektrisch Tip 1 – Rijd elektrisch

Door geen fossiele brandstoffen te gebruiken zoals benzine of diesel ben je al een stuk duurzamer onderweg. Een elektrische of hybride auto is een goed alternatief.

Je hoeft heus niet bang te zijn dat je onderweg langs de kant komt te staan met een lege batterij, want in Europa zijn er echt veel oplaadpunten te vinden. Stippel de heenreis en de terugreis voor je vakantie zorgvuldig uit om niet voor verrassingen te komen staan.

Heb je geen elektrische auto? Dan kun je er altijd eentje huren speciaal voor de vakantieperiode.

autovakantie duurzamer reizen

travel light Tip 2 – Travel light

Ga zo aerodynamisch mogelijk de weg op. Hoe zwaarder de auto, des te meer energie / brandstof je verbruikt. Pak dus alleen het hoognodige in.

Gebruik een dakkoffer alleen als dat echt nodig is. Kijk liever naar wat je beter thuis kunt laten. Fietsen kun je misschien wel huren op de camping en heb je echt je halve kledingkast nodig tijdens de reis?

Zero waste alternatieven zoals wasstrips in plaats van wasmiddel en deze brooddoosjes die je kunt opvouwen zijn handige travel hacks die je kunt overwegen.

vakantiebestemming in de buurt Tip 3 – Blijf in de buurt

Maak je ecologische voetafdruk nog kleiner door een vakantiebestemming in de buurt te zoeken. Wist je dat België en Duitsland ook prachtige reisbestemmingen zijn?

En wat dacht je van Nederland als vakantieland? Inwoners van Noord-Holland krijgen al een vakantiegevoel als ze richting het zuiden rijden voor een vakantie in Limburg. En mensen uit het zuiden hebben ongetwijfeld de tijd van hun leven op een van de Waddeneilanden.

zuinig rijden Tip 4 – Rijd zuinig

Ervaren bestuurders weten vast wel hoe ze zuiniger kunnen rijden. Maar om deze tips voor duurzamer te reizen met de auto volledig te maken, noem ik ze toch nog maar even:

groene alternatieven Tip 5 – Groene alternatieven op vakantiebestemming

Wist je dat je auto het meest verbruikt met korte ritjes? Voor een duurzame autovakantie is het dan ook raadzaam om je auto alleen te gebruiken voor de heen- en terugreis. Gebruik op de bestemming het openbaar vervoer of wandel eens wat vaker.

Je kunt in veel grote steden gebruik maken van deel-vervoer zoals elektrische scooters of e-bikes. En zoals al eerder gezegd in dit artikel kun je bij veel campings gebruik maken van huurfietsen.

duurzame tips Meer duurzame reistips

Ben je naast deze tips om duurzamer te reizen met de auto op zoek naar nog meer groene reistips? Dan heb je misschien nog iets aan deze adviezen:

  1. Neem je eigen en drinken mee voor onderweg in herbruikbare drinkflessen en brooddoosjes.
  2. Vermijd tourist traps en vraag aan locals of ze nog leuke duurzame initiatieven in de buurt weten, zoals een landmarkt of een natuurreservaat.
  3. Eet wat vaker vegetarisch op vakantie en geniet van lokaal geproduceerde lekkernijen.
  4. Gebruik zogenaamde reef-safe zonnebrand, zoals die van Amazinc!, Màdara of Naïf.
  5. Kies in plaats voor winkelen een andere activiteit zoals het bezoeken van een museum.

Hoe zorg jij voor een duurzame autovakantie?

Meer inspiratie voor duurzamer reizen met de auto of op een andere manier vind je op mijn blog eengoedereis.nu

Liefs, Mirjam Hart

16-07-2022

Tags: Duurzamer reizen met de auto reistypen reistips

Deel
Deze website is gemaakt met Websitemachine.nl