2002-shawnn-tan-265187 2002-aldain-austria-316143 2001-alexander-shustov-67
Wandeltherapie: van wandelschoen naar fiets

Wandeltherapie: van wandelschoen naar fiets

[Persoonlijk blog over Robert's route tot Kustfietser] Wat vooraf ging aan mijn fietsavonturen... De laatste twee jaar heb ik veel gewandeld in mijn eigen omgeving. Ik voel mij namelijk vele malen beter buiten dan (langdurig) binnen. Nu is er rond Kortenhoef bij Hilversum genoeg variatie met bos, hei, buitenplaatsen en het plassengebied van Ankeveen, Kortenhoef en Hilversum. Heerlijk uitwaaien en je zintuigen gebruiken tussen de koeien, schapen, ganzen en ooievaars. De ervaring van het wandelen zelf stond daarbij lang boven het ervaren van een nieuwe omgeving. Noem het gerust wandeltherapie!

Wandeltherapie en de rust van de natuur

Ik heb voor hieronder wat foto’s geselecteerd van de momenten dat ik er zelf op uit trok de afgelopen twee jaar en dat zonder serieuze voetklachten! Dus hier even geen foto’s van leuke gezinsuitjes, familie-events, vakanties, een gezellig avondje met een bierbrouw pakket en de skivrienden, voetbalwedstrijden of communicatie-of moestuinactiviteiten.

wandeltherapie natuursneeuwlandschapzwanentherapiehei

Gewoon even lekker alleen, uit de digitale en levendige huisomgeving na een creatief kinderfeestje, rustig bewegen als wandeltherapie en de omgeving eens echt bekijken. Als ik thuis ben, kan ik moeilijk tot rust komen omdat ik in het huishouden en opruimen schiet en overal wel weer klusjes zie die wil doen. In de natuur raap ik hooguit een mooie veer op of wroet in een molshoop op zoek naar een oude pijpenkop of een serviesscherf. Zo’n 'activiteit' geeft je inzicht in waar je nou eigenlijk helemaal mee bezig bent…

Van wandeltherapie naar de fiets als nieuw maatje

duinenduinstruik geelstrandwandelingfriesland

Gaandeweg kreeg ik toch de behoefte aan nieuwe prikkels. Aan een bezoek van mijn moeder in Bentveld plakte ik dan een tochtje door de duinen naar Zandvoort. Zo fietste ik ter afwisseling eerst wat verder van huis om een nieuw rondje te wandelen rond Naarden Vesting, langs de Spiegelplas, de Vecht of bij Lage Vuursche. Ook trapte ik met plezier steeds verder naar een museumbezoek aan Museum Hilversum, over de hei naar het Singer in Laren en zelfs een complete zondagtrip naar Malevich in het Stedelijk Museum. Zo ging het van wandeltherapie naar fietstherapie.

wandelschoenenkoeien kijkenbos inlente

Nieuwe energie

Zo merkte ik dat fietsen weer net een andere energie geeft. Omdat je je actieradius vergroot, zie je meer en hoor je alleen het ruizen van de wind en de wielen. Je ziet meer en het vervoer kost hooguit wat water en wat bruine boterhammen… Geld besparen is ook genieten he. Zo laat ik de auto eigenlijk steeds vaker staan voor de buurtboodschappen. Toen onze kat Flipje overleed, heb ik deze ook met een bijzondere fietstocht in een doos voorop het fietsrek naar het crematorium in Naarden gebracht. Dat mogen ze met mij ook doen later hoor! Normaal ren ik graag ook al doe ik dat veel rustiger ‘voor de vogeltjes’ dan voorheen toen ik wekelijks 10 km op tijd rende. Door een enkelblessure kwam ik ‘ter revalidatie’ toch ook weer op de fiets terecht en met plezier dus!

hei in bloeisingermuseumduinen fietsencruqius

Met de fiets zie je zoveel meer en is je tocht ook al snel wat langer waardoor je er echt even uit bent en je nog beter je zinnen verzet. Je hoort het vast wel vaker; het gevoel van vrijheid, loskomen uit de routine en meer in het leven te staan. Het komt vast dichter bij onze oerdrift een te willen zijn met de natuur. Vanwege het fietsplezier groeide het idee om eens een langere tocht te maken…

Kustdroom

kustdroom zeester

Ik hou erg van strand en zee dus leek het mij leuk om langs de kust te fietsen. Maar ja van waar naar waar, wanneer en hoe lang? En alleen of samen met iemand? Het leek mij direct mooi om de kustlijn van Nederland van Noord naar Zuid te volgen. Gewoon naar rechtsboven’ te fietsen vanaf huis en dan van Eemshaven langs de Waddenzee over de Afsluitdijk via Den Helder helemaal naar Zeeland af te zakken. En als dat dan goed bevalt lonkt de Belgische en Franse kustlijn, Portugal, Spanje en weer Frankrijk en zelfs de gehele Italiaanse laars… Jaja, het kan natuurlijk ook in delen he!

‘Testing one two…’

Kortom (te?) wilde plannen die vragen om een wat aftast- en testwerk. Om te kijken of ik überhaupt een langere fietstocht trek en het fietsen dan ook nog steeds leuk vind. Dus niet direct al je geld uit geven aan trendy reisfiets en kampeerspullen. De enige investering was een Willex fietstas voor achterop mijn zware, stalen dagelijkse Burgers-fiets met 8 versnellingen.

Als eerste test ben ik heen en weer naar mijn moeder in Bentveld bij Zandvoort gefietst vanaf Kortenhoef. Verspreid over 2 dagen waarbij ik tussendoor mooi de ouderlijk tuin kon opknappen en mijn moeder kon vergezellen naar de oogarts. Heen over de N-route over Uithoorn en onder Schiphol langs via Hoofddorp. Terug via halfweg, hartje Amsterdam en de Gaasperplas en Weesp. Tussendoor ook nog mijn vader in het verzorgingstehuis in Bennebroek bezocht en aansluitend door de Zilk en de Duinen bij Langervelderslag weer naar Bentveld gefietst. Zo had ik ook direct een kust- en strandervaring te pakken.

Een eerste ervaring rijker

Nou, helaas voor het thuisfront kan ik melden… Ik heb er van genoten! De eerste kilometers was het even wennen aan de met rugzakjes gevulde fietstas. Tijdens de rit had ik niet bijzonder veel zadelpijn maar stapte ik wel even af bij de stoplichten en regelmatig laste ik een pauze in om wat te eten of een leuke foto te maken. Je merkt na een tijdje wel dat het prettiger is om wat meer naar voren te zitten. Dat loste ik op met de ellenbogen op het oma-stuur te steunen. Met je gewone fiets kan je dus ook overal komen maar met een echte reisfiets zal het voor een langere reis vast lichter en gerieflijker gaan. En als er flink hoogte verschil is, heb je met bagage wel meer en betere versnellingen nodig. In de Nederlandse en Vlaamse duinen zal het nog meevallen maar richting Normandië is het andere koek!

Een serieuzere testreis

Een ander aspect van een fietsreis is de duur en wellicht de eenzaamheid. Hoe ervaar je het om langer van huis te zijn zonder vrouw en kinderen? Ontstaat er al snel een schuldgevoel of treedt na een paar dagen heimwee op naar een knuffel, een zachte matras, wifi en tv? Om dat te ondervinden heb ik besloten mijn kustreis eerst tot Nederland te beperken. Overnachtingen wil ik zo mogelijk combineren met het bezoek aan familie en vrienden maar ook een paar nachten in een tent en een bed & breakfast moet duidelijk maken wat mij ligt. Intussen heeft zich ook een goede vriend gemeld wel (een stuk?) mee te willen fietsen. Dit is nog wel afhankelijk van werk en gezin en ik wil echt al in april fietsen zodra de temperaturen kamperen mogelijk maken.

Bezoek aan een beurs voor wereldreizigers, 14-3-2015:

fietsbeurs

In maart las ik op Zokiesje.nl dat er vlakbij in Bussum een fietsbeurs was. Voor en door wereldreizigers. Op de ze beurs hebben we twee fietsaanbieders gesproken over zin en onzin van een goede reisfiets. De vakantiefietser en Bike4 travel . Natuurlijk is het advies om een mooie fiets te kopen. Het was nuttig om reiservaringen aan te horen en te kijken welke fiets Europafietsers gebruiken. Zo kwamen we toch uit op een Santos die incl. alle accessoires tegen de euro 2.000,- kost. Maar ja dat doe je alleen als je er veel, vaak en lang op uittrekt… Een reisfiets voor het leven dus. Voor nog eens een duizendje heb je er er een trapmechanisme bij zonder derailleur en ketting. Keep on dreamin’!

Het viel mij op dat veel reizigers hun verhaal noteren. Zou dit uit eenzaamheid zijn, gewoon leuk of als inkomstenbron? Ik merk dat ik niet te veel wil horen en zien maar dat ik het zelf liever zou ervaren. En met mij velen anderen denk ik. Een digitaal blog is leuk voor contact met het thuisfront, als dagboek om op terug te kijken en om tips te krijgen.

Met in de tas glanzende fietsbrochures, campingadressen, het een na laatste tijdschrift voor wereldfietsers met 'packlist' á 1 euro en reistips over gps, kaarten en navigatie weer naar huis gefietst. En toeval? In de berm heb ik 10 euro gevonden dus je ziet het; zo’n fietstocht verdient zichzelf terug. Maar ook wijzer dat vooralsnog eerst een 2e reistest nog veel meer geld kan besparen.

Beversport, 19-3-2015:

Op de terugweg van een fietstochtje naar Lage Vuursche kwam ik ‘toevallig’ langs de snoepwinkel Bever gefietst. Om een camping- en reisgevoel te krijgen heb ik daar kampeer-‘gear’ en tenten bekeken. Je komt al snel in een woud van vragen en keuzes terecht. Kies je een 1- of 2-persoonstent? Hoe belangrijk is het gewicht? Kan je zittend in je tent onder de luifel koken bij regen? En hoeveel geld heb je er voor over want de prijsrage loopt van 75,- tot 800,- euro. 

trangia 25

Ook op kookgebied zijn er beslissingen te maken van kookstel tot pannenset en koffiezetter. Ik kwam uit op een universele brander aangezien men in Frankrijk met andere gasflessen werkt. In de consumentengids stond deze als best getest: Trangia 25.

Ook heb ik even proef gelegen in een 1-persoons, smalle tent. Nou dat voelde de in de winkel eigenlijk best al als een loner… Van de verkoper kreeg ik een tip als alternatief voor wildkamperen. Je hebt kampeerpalen op een aantal plekken in Nederland. Er is alleen een kraantje aan een paal en ruimte voor 3 tenten. Vol is vol. Helaas is de dichtheid nog niet zo groot. blijken de palen niet in Friesland te staan helaas en vooral in het binnenland.

Reizen

Verstand of het hart

Samen met vriend Erik-Jan ALLIZI in Bussum bezocht en de verschillende Santos-versies bekeken. Wat prachtig en…. Wat duur… Ik kwam tot de conclusie dat je wel zeker moet weten dat je fietsen leuk blijft vinden en dat een langere fietsreis wat voor je is. 

Het verstand zegt eerst maar eens een paar dagen te fietsen op je gewone fiets. Als dat dan helemaal leuk blijkt dan heb je thuis ook een beter verhaal haha. Erik-Jan heeft inmiddels zijn motor verkocht en gaat op zijn nieuw Santos het woon-werkverkeer te lijf. Chapeau!

Lees hier over mijn allereerste fietsetappe >>

Reizen

01-03-2015 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl